Vse novice

Nekaj mikrometrov naredi čudeže✨

Nekaj mikrometrov naredi čudeže✨

Dandanes si želimo izdelati izdelke čim hitreje in tako čimbolj izkoristiti stroje, kar nam prinese večji zaslužek. Kako pa dosežemo takšno produktivnost?

Lahko izboljšamo oz. izpopolnimo pot orodja, ko pa nam to več ne zadošča, pa želimo povečati hitrosti in pomike orodja. Tu pa lahko nastane težavica. Orodja so ponavadi iz karbidnih trdnin, ki pa premorejo obremenitve le do neke mere in kar je več lahko v končni fazi rezultira v lom orodja. Kot posledica nenehnemu razvoju proizvodnih procesov, so se razvile zaščitne PVD prevleke, ki so že vrsto let uveljavljene v industriji. Vse se je začelo z zlato TiN prevleko, ki se ponekod še uporablja, ampak v večini aplikacij so jo zamenjale specialne prevleke namenjene le določenim materialom.

Sami smo se želeli prepričati kakšen vpliv ima pravilna izbira prevleke na samo življenjsko dobo rezilnega orodja, zato smo testirali rezkarje in svedre oplemenitene z različnimi prevlekami pri obdelavi ogljikovega jekla OCR (1.2379) in kaljenega jekla 42CrMo4. V tem članku je predstavljen odsek testiranja - vrtanje s svedrom Ø8 v jeklo 42CrMo4. Primerjali smo neoplaščen sveder s svedrom s prevleko Ti4Al in s svedrom s prevleko 4HARD, pri čemer so imeli vsi svedri podoben začetni oplet 12 µm po premeru in izpostavljeni enakim pogojem obdelave.
 

Prevleka Ti4Al kot tudi 4HARD sta zadnji generaciji PVD prevlek, ki imajo zelo drobnozrnato strukturo in zelo gladko površino ter ne zaoblijo rezalnega robu.

Prevleka 4HARD je namenjena obdelavam zelo trdih zakaljenih materialov, hkrati je zelo odporna na visoke temperature in izjemno primerna za obdelavo brez hlajenja.
Prevleka Ti4Al se uporablja za obdelavo vseh vrst jekel do trdote okoli 55 HRC, kar pomeni, da je ta prevleka prva izbira za testirano kaljeno jeklo 42CrMo4 s trdoto 53 HRC.

Parametri obdelave:

  •     vc = 160 m/min
  •     f = 0,2 mm/obr
  •     L = 4xD
  •     hlajenje z emulzijo skozi hladilne kanale

 

 

 

Zgornja meja obrabe je znašala VB = 0,12 mm, kar predstavlja obrabo na rezalni ploskvi. Seveda je lahko kriterij VB za naostritev oz. menjavo orodja večji, če nam ni potrebno dosegati zelo gladke površine obdelovanca.

Svedra s prevlekami sta prišla z različnim številom izvrtin do zahtevanega kriterija, medtem ko je moral sveder brez prevleke predčasno zaključiti z obdelavo, sama obraba rezilnega roba pa je bistveno presegla zastavljeno mejo.

Rezultati testiranja:

  •     Sveder brez prevleke: 18 lukenj
  •     Sveder s prevleko 4HARD: 456 lukenj
  •     Sveder s prevleko Ti4Al: 960 lukenj

 

 

 

Iz rezultatov in slike je razvidno, da neoplaščeno orodje ni primerno za obdelavo pri visokih režimih, hkrati pa vidimo, da je pomembna tudi pravilna izbira PVD prevleke, saj je prevleka 4HARD prvenstvena za obdelavo zelo trdih materialov, a pri določenih ne tako trdih materialih dosega 50 % ali še manjšo učinkovitost napram najboljšim trenutno možnim prevlekam.

Zato smo tu mi, skupina inženirjev in tehnologov, da vam svetujemo in izberemo najboljšo prevleko za vašo aplikacijo!

 

Gazela d.o.o.
Žan Dobrovnik
Krško, 1.7.2021